Medicinsko pravo in pravo pacientovih pravic

Medicinsko pravo in pravo pacientovih pravic

Medicinsko pravo in pravo pacientovih pravic

Medicinsko pravo in pravo pacientovih pravic vključuje pravno oskrbo za stranke, ki so kot pacienti zdravstvenih storitev utrpeli poškodbe ali poslabšanje zdravja. Pri tem je pacient enako varovan s pravicami, če se zdravi v javni bolnici, zdravstvenem domu ali pri zasebniku.

Pravo pacientovih pravic zajema odškodnino za zdravstveno napako, o kateri si lahko preberete na zdravstvena napaka, vendar gre za širši pojem. Gre za vsako pravno škodo, ki je pravno priznana in se zanjo lahko zahteva odškodnina ter v primerih, ki jih določa zakon tudi nadomestilo za pacienta in globa za izvajalca s strani prekrškovnega organa, ki je v Republiki Sloveniji Zdravstveni inšpektorat.

Naravno je pričakovanje pacienta, da bo z zdravstveno oskrbo deležen kakovostne, varne in primerne zdravstvene storitve. Ter da v zdravniku vidi strokovnjaka, ki mu (lahko) zaupa. Brez zaupanja v zdravnike medicina ne more obstajati. Zaplete pa se, še posebej pri zasebnikih, ki pogosto dajejo finančno korist pred največjo koristjo s prejetim posegom.

V medicinskem pravu je pacient enako varovan s pravicami, če se zdravi v katerikoli izmed spodaj naštetih ustanov:

  • Javni bolnici,
  • Zdravstvenem domu,
  • Pri zasebniku.

Medicinsko pravo pride v poštev v raznih primerih v javnem in zasebnem zdravstvu. Na ravni oskrbe v javnih bolnicah smo že bili priča naslednjim dogodkom:

  • Povzročitvi invalidnosti zaradi operacije kile,
  • Poškodba novorojenčka s cerebralno paralizo zaradi neustrezne metode poroda,
  • Primeru, ko so pacientu odrezali napačno nogo.
Poškodbe zdravja in/ali videza, celo invalidnost

Posledice so lahko skazitev videza z estetsko in plastično operacijo. V zobozdravstvu poškodbe zob zaradi nepotrebnega brušenja ali neprimerno narejene zobozdravstvene storitve. Na ravni oskrbe v javnih bolnicah pa smo že bili priča povzročitvi invalidnosti zaradi operacije kile, zaradi neustrezne metode poroda poškodba novorojenčka s cerebralno paralizo, dogodek, ki je pretresel je bil denimo, ko so pacientu odrezali napačno nogo in še lahko naštevamo.

“ Izvensodna poravnava ali odškodnina je za oškodovanca, kakor tudi za izvajalca bolj primerna rešitev od tožbe na sodišču, saj prihrani čas, denar in nanjo napotuje tudi zakonodajalec v Zakonu o pacientovih pravicah. ”

 

 

Odškodnina in tudi kazenska odgovornost izvajalca

Odškodnina za povzročitev neželene posledice na zdravju in/ali videzu se razlikuje od vrste poškodbe, njene intenzitete in trajnosti, popravljivosti ter je neposredno povezana z duševnimi bolečinami, ki so za pacienta jasna posledica. Kadar je izvajalec ravnal malomarno, pa se pri tem izpostavi kazenski odgovornosti.

Naša pravna storitev

Neželeno posledico na zdravju ali videzu je potrebno dokazati. Naše pravne storitve so na tem področju izjemno celovite, hitre in učinkovite. Povezani smo namreč z zdravniki specialisti iz praktično vseh medicinskih vej, s katerimi pomagamo oškodovancem pridobiti eksplicitno mnenje, ki je osnovno dokazilo s popisanimi napakami in posledicami za izvensodno poravnavo. Izvensodna poravnava ali odškodnina je za oškodovanca, kakor tudi za izvajalca bolj primerna rešitev od tožbe na sodišču, saj prihrani čas, denar in nanjo napotuje tudi zakonodajalec v Zakonu o pacientovih pravicah. Izvajalca pa posebej brani pred medijsko izpostavljenostjo, katera lahko ima izjemno negativen vpliv na njegov ugled, mu zmanjša frekvenco poslovanja in v javnosti povzroči splošno nezaupanje.

Zastopanje

Na sestanku pri nas boste prejeli vse informacije o postopku, kakor tudi informacije o potrebni zdravstveni dokumentaciji ter morebitni drugi dokumentaciji, kjer bomo ugotavljali zdravstveno napako v odnosu na strokovne standarde, ki veljajo za poseg, katerega bi morali biti deležni. Detajlno vas bomo izprašali o dogodku, tako da ste lahko brez skrbi- ne uide nam nobena malenkost in naše zastopanje je sigurna pot, da boste odškodnino, ki vam po pravu pripada, tudi dobili.

Naročite se vsak dan od ponedeljka do petka od 8.00 do 15.00 ure na 040 481 233 ali na info@milkoskoberne.com. Kontaktirajte nas z zaupanjem.

Za medicinsko pravo in pravo pacientovih pravic vam nudimo visoko profesionalno, hitro in zanesljivo pravno storitev.
Kontaktirajte in obiščite nas z zaupanjem!
Pokličite nas!
00386 40 481 233
Pošljite nam elektronsko pošto!
info@milkoskoberne.com
Obiščite nas!
Kidričeva 25, 3000 Celje (Poslovni center Rits)
5 out of 5
Z enim obiskom sem rešila več mesečni stres in predlog za znižanje preživnine zaradi sprememb. Ob razhodu s partnerjem sva bila sporazumna, da živita otroka pri meni in da bo plačeval preživnino. Vse skupaj mi je povzročalo veliko stresa, zato sem se odločila plačevanje preživnine urediti pravno. Na gospoda Škoberneta sem se obrnila, ker sem res rabila strokovnjaka in ker se nisem želela preganjati po sodišču. Gospod Škoberne je mojster v preverjanju dejstev, na podlagi katerih je naredil izračun preživnine, da se je preživnina predlagana od CSD ohranila, obenem pa je je nekdanji partner obvezan plačati polovico za vse večje nakupe in stroške pri otrokoma. Zato se vam želim gospod Milko Škoberne zahvaliti za storitev, ki ste jo opravili zame in za moja dva sinova, kakor tudi pohvaliti vaše osebje za topel sprejem in kavico.
Natalija B., Podčetrtek
Preživnina
5 out of 5
“ Želim se zahvaliti gospodu Škobernetu in njegovi kakovostni storitvi, s katero sem uredil stike z sinom in plačevanje preživnine zanj. Čeprav se v živo nisva spoznala in sva vse reševala preko elektronske pošte in telefona, mi je v življenju naredil dobro stvar, ki je ne bom nikoli pozabil.”
Jani R., Dravograd
Preživnina
5 out of 5
Gospod Škoberne je uresničil moje zaupanje. Gospoda Milka Škoberneta spoštujem in poznam že vrsto let. Ko sem se poškodoval, je bil zaradi strokovnega znanja moja prva izbira za svetovanje in ukrepanje, kako ravnati, da dobim odškodnino. Kot je zanj značilno, je svoje delo opravil temeljito in uspešno, za kar se mu iskreno zahvaljujem.”
Matjaž V.
Odškodnina
5 out of 5
Višja odškodnina od pričakovane. Vse pohvale gospodu Milku Škobernetu in njegovi entuziastični ekipi, s katero sem pridobila višjo odškodnino, kot sem jo pričakovala. Nad svojim primerom sem že skoraj obupala, ko pa je dokumentacijo pregledal gospod Škoberne, pa je takoj našel pravni temelj za ukrepanje v mojo korist. 5 zvezdic je premalo, zame ste eno veliko sonce! Imate vsa moja priporočila in zaupanje, da pridem samo k vam, če imam še kdaj bilo kak pravni problem.”
Ivana Z.
Odškodnina
5 out of 5
“ Ko sem se poškodoval na delu, sem obiskal dve odvetniški pisarni, obe sta mi zagotovili, da zaradi specifike primera ne morem prejeti odškodnine. Res sem vesel, da sem nato obiskal še g. Škoberneta. Po pregledu dokumentacije je ugotovil, da sem upravičen do odškodnine, še več - prejel sem res lepo vsoto. Četudi bo poškodba ostala, sem vesel da sem bil deležen pravične odškodnine. Hvala za pomoč!”
Boris T., Žalec
Odškodnina
Naročite se na

posvet

Na kratko opišite problem in v najkrajšem času vas bomo povabili na osebni sestanek.