Dedovanje

Dedovanje

Hitro reagiranje in izbira pravega pravnika je temelj za uspešno in mirno dedovanje!

Dedovanje je pravno nasledstvo premoženja po zapustniku, ki ga ureja Zakon o dedovanju.

Zakon o dedovanju je posameznikom na voljo s komentarjem, kjer je delitev premoženja po dedovanju obrazložena. A kljub temu ostaja dedovanje pravno področje, kjer imajo stranke številne nejasnosti in potrebujejo pravno pomoč.

Običajno je dedovanje po starših, kjer premoženje nasledijo otroci. Pri tem je pomembno dejstvo, da dedovanje vključuje prenos premoženjskih pravic tudi v primeru dolgov. Zato Zakon o dedovanju dopušča dediču možnost, da se dediščini odpove, kar imenujemo pravna odpoved dedovanju in jo dedič izpove na sodišču.

Dedovanje postane zapleten pravni posel, ko je bilo tako tudi življenjsko razmerje na premoženjski ravni z zapustnikom. Denimo dedovanje po očetu, ki je imel dva otroka, pri tem je eden živel v isti hiši z njim, v hišo vlagal, za očeta skrbel in podobno.

Zakon o dedovanju ureja dedovanje med zapustniki enakopravno, dokazujejo se vlaganja in s tem določajo deli. Sicer pa Zakon o dedovanju ne dela razlike med otrokoma, če je eden živel v tujini in ni skrbel za zapustnika, drug pa mu je v času življenja pomagal. Oba sta po zakonu dediča.

Dedovanje in spori, ki se jim z nami izognete

Slovenija je v pravnih sporih, ki so posledica dedovanja, v samem vrhu. Pa tudi dejanskih sporih, saj je znano, da se dediči med sabo pogosto ne morejo sporazumno dogovoriti o deležih, kadar ti zaradi vlaganj in pomoči zapustniku, niso enaki. Najpogostejši spori so za dedovanje nepremičnine, izjema ni ni niti darilna pogodba in dedovanje na način, da je zapustnik odnos dediščine rešil z dedičem še v času življenja.

Z nami se v prvi vrsti izognete vprašanjem, kaka je pravna delitev premoženja po dedovanju v vašem primeru. To je, kolikšen del premoženja vam pripada, na kak način se premoženje razdeli, kdo koga izplača in vse ostalo, kar vam prihrani čas na sodišču.

Izločitev premoženja iz dedne mase

Lahko da ste se znašli celo v situaciji, ko je premoženje, ki je bilo pravno napisano na zapustnika, dejansko vaša last. Pogost primer so avtomobili. V prometnem dovoljenju je bil kot lastnik naveden zapustnik, kupili in uporabljali pa ste ga vi, saj ga zaradi svojega socialnega statusa niste morali prepisati nase. Tako dedovanje se lahko zaplete, saj gre avtomobil v dedno maso zapustnika in bo za vas potrebno dokazati, da ste dejanski kupec avtomobila (samo) vi in avtomobil izločiti iz dedne mase.

Dedovanje z našo pravno pomočjo

Izvajamo skrben pregled in urejamo vse pravne posle, ki jih vključuje dedovanje nepremičnine, premičnin in zapustnikovih dolgov. Svetujemo vam, kako ravnate v primeru, ko je zapustnik imel dolgove in osebam, ki so z zapustnikom bile v dejanskem razmerju, pa morajo to tudi pravno dokazati.

Čeprav dedovanje ureja Zakon o dedovanju in so razmerja pravno določena, so lahko pravice dediča v odnosu na druge dediče kršene in jih je potrebno zaščititi. Zakon o dedovanju poleg deležev določa roke, zato vam svetujemo, da se na naše pravne storitve in zaščito vaših interesov obrnete čim prej.

4 nujni nasveti strankam za delitev premoženja ob dedovanju!
dedovanje

Odločite se za profesionalno, hitro, zanesljivo in diskretno pravno pomoč

Za dedovanje vam nudimo visoko profesionalno, hitro in zanesljivo pravno storitev.
Kontaktirajte in obiščite nas z zaupanjem!
Pokličite nas!
00386 40 481 233
Pošljite nam elektronsko pošto!
info@milkoskoberne.com
Obiščite nas!
Kidričeva 25,3000 Celje (Poslovni center Rits)
5 out of 5
Z enim obiskom sem rešila več mesečni stres in predlog za znižanje preživnine zaradi sprememb. Ob razhodu s partnerjem sva bila sporazumna, da živita otroka pri meni in da bo plačeval preživnino. Vse skupaj mi je povzročalo veliko stresa, zato sem se odločila plačevanje preživnine urediti pravno. Na gospoda Škoberneta sem se obrnila, ker sem res rabila strokovnjaka in ker se nisem želela preganjati po sodišču. Gospod Škoberne je mojster v preverjanju dejstev, na podlagi katerih je naredil izračun preživnine, da se je preživnina predlagana od CSD ohranila, obenem pa je je nekdanji partner obvezan plačati polovico za vse večje nakupe in stroške pri otrokoma. Zato se vam želim gospod Milko Škoberne zahvaliti za storitev, ki ste jo opravili zame in za moja dva sinova, kakor tudi pohvaliti vaše osebje za topel sprejem in kavico.
Natalija B., Podčetrtek
Preživnina
5 out of 5
“ Želim se zahvaliti gospodu Škobernetu in njegovi kakovostni storitvi, s katero sem uredil stike z sinom in plačevanje preživnine zanj. Čeprav se v živo nisva spoznala in sva vse reševala preko elektronske pošte in telefona, mi je v življenju naredil dobro stvar, ki je ne bom nikoli pozabil.”
Jani R., Dravograd
Preživnina
5 out of 5
Gospod Škoberne je uresničil moje zaupanje. Gospoda Milka Škoberneta spoštujem in poznam že vrsto let. Ko sem se poškodoval, je bil zaradi strokovnega znanja moja prva izbira za svetovanje in ukrepanje, kako ravnati, da dobim odškodnino. Kot je zanj značilno, je svoje delo opravil temeljito in uspešno, za kar se mu iskreno zahvaljujem.”
Matjaž V.
Odškodnina
5 out of 5
Višja odškodnina od pričakovane. Vse pohvale gospodu Milku Škobernetu in njegovi entuziastični ekipi, s katero sem pridobila višjo odškodnino, kot sem jo pričakovala. Nad svojim primerom sem že skoraj obupala, ko pa je dokumentacijo pregledal gospod Škoberne, pa je takoj našel pravni temelj za ukrepanje v mojo korist. 5 zvezdic je premalo, zame ste eno veliko sonce! Imate vsa moja priporočila in zaupanje, da pridem samo k vam, če imam še kdaj bilo kak pravni problem.”
Ivana Z.
Odškodnina
5 out of 5
“ Ko sem se poškodoval na delu, sem obiskal dve odvetniški pisarni, obe sta mi zagotovili, da zaradi specifike primera ne morem prejeti odškodnine. Res sem vesel, da sem nato obiskal še g. Škoberneta. Po pregledu dokumentacije je ugotovil, da sem upravičen do odškodnine, še več - prejel sem res lepo vsoto. Četudi bo poškodba ostala, sem vesel da sem bil deležen pravične odškodnine. Hvala za pomoč!”
Boris T., Žalec
Odškodnina
Ne odlašajte in izkoristite

Brezplačen posvet

Na kratko opišite problem in brezplačno vam bomo odgovorili ali vam lahko pomagamo.